PRAŠINA U VITRINI

Sinopsis

 

Film „PRAŠINA U VITRINI“ prati autora filma koji u potrazi za boljom egzistencijom odlazi u Amsterdam. Tamo se njegovo putovanje pretvara u neplaniranu, ali nužnu potragu za vlastitim ocem. Kroz susret izgubljenog oca i sina ovaj vječni motiv otvara prostor šireg razgovora o narušenim obiteljskim odnosima, transgeneracijskim traumama, ratu, ljubavi, alkoholizmu, seksualnosti, životu s AIDS-om... I na koncu izazovima izgradnje osobnih života unutar raznih društvenih tranzicija.

Film poprima simboličko značenje brisanja prašine s vitrine ispunjene figuricama zadanog stanja obiteljskog života. Radi se o autobiografskom filmskom putovanju autora, koji je dobro upoznat s temom. Glavni protagonisti su sam redatelj i njegov otac. Scenarij se bazira na filmičnim i zanimljivim momentima između sina i oca, njihove okoline, prošlosti i odnosa uopće.

Film PRAŠINA U VITRINI | Video produkcija | Art Pogon | Hrvatska Kostajnica

Biografija i filmografija redatelja

Daniel Pavlić - aktivist, dizajner, filmski djelatnik, rođen je 1974. u Sisku. 

Djetinjstvo je proveo u Hrvatskoj Kostajnici koju napušta tijekom rata, ali se nakon njega vraća. Kao aktivist nevladine udruge KAOS – Kostajnička alternativna scena koja je kulturno i društveno revitalizirala gradić na obalama Une, pokrenuo je mnoštvo aktivnosti u poslijeratnoj Kostajnici.

 Poznat po antinuklearnim stavovima, prvi je u Hrvatskoj pokrenuo aktivnosti protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. 

Potencijale Pounja promovira putem raznih volonterskih kampova i oživljavanja tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija te rada s djecom i mladima.

Radio je u udruzi KAS u Sisku kao voditelj EU projekta, a u Hrvatskoj Kostajnici vodi udrugu EKS – Ekološko-kulturna scenu. 

Organizira PRESS film festival, SEFF – Smaragdni eko film festival (jedinstveni putujući festival filmova o zaštiti okoliša) te reviju dokumentarnog filma Fibula u Sisku.

 Aktivistički rad u lokalnim sredinama opisao je u knjizi Priča iz Smaragdne doline. Također je objavio zbirka reportaža koje je napisao tijekom potresa na Baniji pod nazivom Potresne kronike.2021. godine je dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva „humanist godine“. Autor je nekoliko filmova:

2010.

film Republika mašte

2012.

film Život uz Unu

2016.

film Voda do grla – nagrada na Čotra film festivalu, Inđija, Srbija, službena selekcija na festivalu 11th International Travelling Film Festival on Water Bangalore, Indija,  službena selekcija Greenfest, Beograd, Srbija

2016.

film Filmovi na kotačima – nagrada na International Montenegro eco film festival, Crna Gora, službena selekcija na Cine Eco  festivalu, Seia, Portugal

2017.

film Funeral – revijalni program Martovskog festivala, Beograd, Srbija

2019.

film Poštovana Predsjednice! – off program Liburnija film festival, Opatija, Hrvatska

FraMaFu festival u Daruvaru

Tuzla film festival, Tuzla, BIH – najbolji dokumentarac festivala

Hague global film festival, Den Hague, Nizozemska

Novinarski dom Zagreb – revijalna projekcija

FERfilm festival, Ferizej, Kosovo

Mostar film festival, Mostar, Bosna i Hercegovina

Raniji radovi redatelja (linkovi)

Film PRAŠINA U VITRINI | Video produkcija | Art Pogon | Hrvatska Kostajnica